WOW Architects Pte Ltd has created yet another architectural marvel, and this time it is nothing less than the Vivanta Hotel from the Taj Group, a Glass Palace in every sense.  The extensive and innovative use of glass in this building makes it stand out as unique and exceedingly attractive.

The Green Roof is unarguably the most outstanding feature of this building. Apart from this, there is a whole gamut of eco-friendly products and processes incorporated into the structure. Vivanta is the recipient of several awards at the Architectural Design Awards 2010. Besides, the design of the Vivanta as the best in the ‘Commercial’ category and the ‘2010 Building of The Year’ award was a winner from among 180 global entries. Vivanta is located at Whitefield in Bangalore, India. It is an extension of the surrounding Bangalore’s International Technology Park (ITPL) and provides a networking platform for the young IT professionals working at the Tech Park.

Green-roofed Mobius strip

This premium hotel has 200 rooms in three storeys. It sports a rather opulent roofed promenade in the shape of a Mobius strip, a three-dimensional twisted loop that has a two-dimensional flowing surface. This strip envelops the public amenities of the hotel. The podium of the hotel is designed in the shape of a mobius strip so as to maximise site coverage. The twists and folds of the strip enhance the perception of space and blur the distinction between building, ground, architecture and and landscape.

 

Colourful Glass Facade

The glazed exterior facade of the building offers views to scenic beauty and provides lighting for the rooms. A range of high performance reflective glass with varying tints enables maximum energy efficiency through a reduction in the need for both artificial lighting as well as air conditioning. In the banquet halls, faceted walls fold up to the ceiling, enveloping guests in rhythmic portals. An abstracted Indian motif grafted onto a sound absorption surface aids unobtrusive acoustic comfort.

Eco-friendly features

  • All the building material was sourced locally, thus addressing the need for reduction in carbon footprint.
  • Rainwater is harvested and channelled for reuse in landscape irrigation.
Advertisements