Singapore’s Marina Bay Sands is a popular standout point for business and entertainment in Asia, that adds to its credibility by providing space for 2,560 hotel rooms, rooftop Sands SkyPark, convention and exhibition facilities, the best shopping mall in Asia, world-class celebrity chef restaurants, a casino, a Paiza Club for premium players, an outdoor event plaza and so on. What’s more, the new Eco-friendly development in this area – the ArtScience Museum – has tripled its attractiveness.

This ArtScience Museum, the first of its kind the world over, was inaugurated at Marina Bay Sands on February 17th, 2011. The shape of this ArtScience Museum is that of a bloomed lotus flower or a single palm with 10 fingers. This contemporarily designed Museum aims to become the heart of the growing art & science movement as well as the premier venue for international exhibits.

The Museum will display innovative and modern works in art and science on three floors of gallery space across over 4,800 square meters. There are 21 galleries in all. This project will attract not just tourists but also encourage cutting-edge practices as part of a new economy.

Museum – The Palm & its Energy-efficiency

Because of its palm-like appearance, the Museum is fondly known as “The Welcoming Hand of Singapore”. There are ten fingers on this palm, attached to a unique round base in the middle. The tallest “finger” stands 60 meters above ground. Each one of the ten fingers that extend out in the palm-like museum has a generous skylight that illuminates the interior walls with ample daylight.

Air conditioning grills built into the floor help save energy by cooling only the air up to the visitor’s height, rather than the entire space. Called air stratification, the technique is gaining popularity with engineering firms.

The ArtScience Museum incorporates several interesting features to make use of natural resources as efficiently as possible. The museum’s dish-like roof channels rainwater through the central atrium of the building, creating a 35-meter water drop into a 4,000 sq.m lily pond at the lowest level of the building. Rainwater is recycled and redirected through the water feature to create a continuous cylindrical waterfall. The rainwater is also recycled for use in the museum’s bathrooms as part of Singapore’s Green Mark program.

At night, the same dish transforms into an amphitheatre, enthralling audiences with awe-striking light and laser shows and fireworks with the city in the background.

Material such as Glass Fiber Reinforced Polymer (GFRP), typically used in high-performance racing yachts – which has never been used in a project in Singapore – has been used for the construction of this architectural wonder.

Advertisements