You are currently browsing the tag archive for the ‘Parkview Green’ tag.

The MIPIM Asia Awards are given to real estate projects in the Asia-Pacific region that stand out for innovation in design and excellence in energy performance, among other criteria. There are eight categories of awards that are given away, and the 2010 awards were given away at Hong Kong, on November 10th.

Honours for Parkview Green

Parkview Green was one of three awardees under the Green Building Category. This is the first time a Chinese project has won this Green Building honour. This exemplifies China’s active participation in building a green future. Parkview Green also has the pre-certified LEED® Platinum for core and shell from the USGBC. On completion, it is all set China’s first LEED® Platinum certified urban mixed-use development.

Parkview Green

Parkview Green FangCaoDi is a building that houses world-class shopping centres, Grade-A office complexes and a boutique hotel. Located in Beijing, China, it was designed by Integrated Design Associates (IDA) and given life by developers Beijing Chyau Fwu Properties Ltd.

Parkview Green assumes a unique pyramidal structure with both aesthetic and functional appeal. The building comprises four towers – two 9-storey & two 18-storey towers. Four of these towers are meant primarily for Grade-A office space. There is 82000sq m of office space in total for multiple tenants, connected by air bridges. There is also a commercial business space, a 100 room boutique hotel and 50,000m2 of luxury retail.

The Shield

All four towers are enclosed by a transparent environmental shield. This shield is made of steel, glass walls and an ETFE membrane system roof, and is controlled by an automated Building Management System. The double-glass skin creates an air chamber that stores the thermal energy and reduces energy footprint. It also forms a natural ventilation system that circulates fresh air between the ceilings and floors, allowing the building to “breathe” easily and naturally.

The climate inside the shield is relatively uniform.  The shield increases thermal insulation, thus reducing energy consumption. It limits the need for air conditioning in summer and reduces heat loss during winter.

Ventilation louvers are installed at the top of the envelope. These act as chimneys, allowing the warmest air to escape and creating an upward flow of air. As the air escapes, cooler air is drawn up from the bottom of the building, allowing for air movement and natural ventilation.

With its sustainable architectural design, Parkview Green FangCaoDi saves up to 44% in energy consumption and 48% in water consumption. Parkview Green can also recycle 81% of its construction waste material. Moreover, 25% of its total building construction material is made up of recycled content.

More on Parkview

Parkview sports a 236-metre pedestrian bridge that spans the complex, offering a bird’s-eye view of shops and the public plaza. A series of lifts and 18 six-meter-long escalators have been installed. The premium shopping centre offers luxury merchandise on four levels. Boutique Cinema, a mini-spa and a gym on a terraced garden sky lounge on the 18th floor are some other perks the building offers. Fashion shows, car launches, art exhibitions and other attention-grabbing events will be hosted here.

Bookmark and Share

categories